Top 20 török étel, amit muszáj megkóstolni
20. simit (szezámmagos perec)
Mindenidők legnépszerűbb török pékáruja. Már az Oszmán Birodalomtól kezdve az utcák jellemzője a fejük tetején simittornyot hordozó árusok látványa.
A simit a mi perecünkhöz hasonló, szezámmagos pékárú. Egy tea mellett kiváló reggeli.
19. midye dolması (töltött kagyló)
Ezt sem lehet kihagyni, mikor az utcákon, tengerparton bandukolunk. Az út szélén álldogáló árusoktól kézből kézbe kapjuk a fűszeres risszel töltött kagylókat. Citrommal meglocsolva mennyei ízvilág.
Figyelem! Nem mindegy, hogy hol vesszük a kagylót, ha nem étteremben, hanem az utcán szeretnétek megkóstolni, érdemes a fő utcán vagy a tengerparton.( nagyon finom töltött kagylót lehet kapni az isztanbuli Istiklal útról nyíló Halpiacon)
18. mercimek çorbası (lencseleves)
A törökök számára a leves fontos előétel. Érdekesség, hogy török nyelven a levest isszák és nem eszik. Ez az évszázadokra visszanyúló történelmükből fakad, mikor is ténylegesen itták a tartalmas, energiában gazdag leveseket. A levesek királynője pedig a vöröslencseleves, amely rendkívül egészséges és tápláló.
17. sigara böreği (cigaretta börek)
A sigara böreği olajban ropogósra sült sós tésztaféle. A hajszálvékonyra nyújtott tésztába (yufka tészta) csavart petrezselymes fehér omlós sajt mennyei ropogtatnivaló.
16. köfte (fasírt)
A törökök kiválóan készítik el a színtiszta húsból készült fasírt. Mellé grillezett zöldségeket, kenyeret és joghurtot szolgálnak fel.
15. çiğ köfte (nyers bulgur fasírt)
Ez a gyorsétel érdekes egy jelenség. A hegyekbe gyúrt bulgur paradicsom - és paprikaürével, illetve teménytelen fűszerrel van elkeverve. Ha épp le szeretnél egy kicsit pihenni, kérj egy tál çiğ köftét, mellé egy ayrant (hideg joghurtital) vagy egy şalgamot (céklalé), ülj be az étterembe és élvezd az ízeket. Ha épp útközben szeretnéd elnyammogni, dürümöt (tekercs) is kérhetsz. Igazából, ez az igazi élmény. Vigyázat, csípős!
14. tavuk güveç (kemencében sült zöldséges csirke)
Egy nagyon szaftos, erőteljes étel, a zöldésgek, a csirke, a sajt íze összforr, elöszőr a kermáiaedényben pirult étel látványa, majd füstös illata vesz le a lábunkról, majd következik a kóstolás, és SOKK!
13. lahmacun (török pizza)
A lahmacun vékonyra nyújtott tésztaalapra épül. Erre paradicsomszószos darált hús és petrezselyem kerül. Nagyon egyszerű és könnyű étel a lehelet finom mennyiségek miatt.
12. padlıcan dolması (töltött padlizsán)
A töltött padlizsán a töltött zöldségek típusába sorolható. A törökök szinte mindent megtöltenek, paprikát, szőlőlevelet, káposztát, paradicsomot, cukkinit, de a zöldségeken kívül egyéb tölthető bigyó-bogyókat, mint a juhbél vagy a gyomor.
A töltött padlzsán a mi töltött paprikánkhoz hasonlóan készül. Nyár végén a bébi padlizsánokat kibelezik, felfűzik és a még tűző napon megszárítják. Ezt aztán a kellő pillanatban előkapják és főzéskor visszakapja eredeti húsos formáját. Fűszeres rizzsel töltik, és olivaolajjal jól meglocsolva lassú tűzön főzik.
11. kıymalı börek (húsos börek)
A börekkel már találkoztunk, hiszen a Balkánon is elterjedt péksütemény. A világ minden ehető dolgával meg lehet tölteni a hajszálvékony yufka tésztát. Különböző formába hajtva, csavarva sütik. A legfinomabb a húsos börek, amely egy kis trükköt tartalmaz: a darált húsba egy különleges aszalt gyümölcsöt rejtenek el. (kuşüzümü)
10. padlıcan salatası (padlizsán püré)
Ó, már rágondolva is összefut a nyál a számban. Ez egy frissítő joghurtos saláta, azaz joghurtos padlizsánkrém. Dióval megszórva fogyasztják.
9. kuzu izgara (báránysült)
Ez a különleges technika Kelet-Anatóliából származik. A bárányt nyársra tűzve egy függőleges földfelszín alatti mélyedésbe lógatják. és szép lassan ropogósra sütik.
8. iskender kebab
A kebabok királya. A hajszálvékony bárányszeleteket lepénykenyérre helyezik, paradicsimszósszal és vajjal meglocsólják, mellé pedig kemény joghurtot szolgálnak fel. Első számú a húsételek között.
7. su böreği
Ez a fimonság talán a mi túróscsuszánkra hasonlít leginkább. Csak egy kicsit más kivitelben. A vékonyra nyújtott tésztarétegek közé omlós sajtot szórnak, petrezselyemmel gazdagítják és sütőben pirosra sütök. Mennyei eledel.
6. yaprak sarma (töltött szőlőlevél)
Ez is egy egyszerű étel, bár elkészítése annál tovább tart. A szőlőleveleket sós vízbe elrakva tárolják, majd szükség esetén felbontják a befőttesüveget, és az asszonyok nekiállnak tekergetni a mini hengereket.
A levelekbe fűszeres rizst töltenek, majd a töltött padlizsánhoz hasonlóan paradicsomos, olivaolajas lében főzik lassú tűzűn. Ha jobban megfigyeljük, ez az étel rendkívül hasonlít a mi töltött káposztánkra, amit Erdélyben a mai napig szármának hívnak. Ez jelzi a magyarok és törökök közös múltját és kultúrcseréjét.
A bépszokás szerint leánykérés esetén az eladó lány készíti el a sarmát. Az elkészült étel jelzi, hogy mennyire jó háziasszony lesz a jelöltből.
5. gözleme (hogyan fordítsam ezt le? pirított töltött tészta)
A gözleme a szegények eledel volt. Nem kell hozzá sok minden, csak a tésztához liszt és víz, a töltelék pedig lehet spenót, hús, sajt, túró, burgonya, paradicsom, tehát ami épp a kamrában van. Mégis egyszerű voltával ellentétben, íze és állaga fenséges.
4. padlıcan kebabı (sült padlizsánnyárs)
A padliszán egyik felhasználása. Nyársa húzva húsfasírtok között puhára és ropogósra grillezik.
3. mantı (főtt töltött tészta)
Ez a tésztakülönlegesség nagyon ismerős lehet számunkra. A raviolihoz hasonló töltött főtt tészta számos kultúrában jelen van. A Kaukázus fennsíkjain, az örmény és grúz konyhában is uralkodó étel. A magyar derelye is ezzel a logikával készül. A mantıt darált hússal, krumplival vagy lencsével töltik. Természetesen, a legfinomabb a darált húsos változata. A kész tésztára táloláskor hideg joghurtot öntenek, majd olvasztott vajban megfuttatott paprikát csurgatnak a legtetejére.
Az aprú táskácskákat nyammogni páratlan élmény.
2. karıdes güveç (sült garnélarák)
A kemencében sült garnélrák is levesz majd a lábatokról, garantálom!
1. etli ekmek (húsos kenyér)
A kedvencem az úgy nevezett etli ekmek, amely húsos kenyeret jelent. Pizzatészta szerű alapra különböző feltétek kerülnek. Pofonegyszerű az ízvilága, és nem csak a gyomrunk, hanem a szemünk is jóllakik a méter körüli hosszúkás lepénnyel. Mellé egy finom, habos ayran, és gondtalannak fogjátok magatokat érezni.
Szerintetek más a sorrend? Szavazzatok!
Ha az említett ételek receptjeire vagytok kíváncsi, ajánlom ezt az oldalt:
http://grocceni.com/b2/torok.html
Illetve Szentesi Zöldi László: Isztambuli vendégség című könyvét, melyben nem csak a recepteket találjátok meg, hanem bevezetést nyertek az ételek lekébe, történelmébe.
https://www.libri.hu/konyv/szentesi_zoldi_laszlo.isztambuli-vendegseg.html