Az ízek világa 1 - gyümölcsök
2016. szeptember 11. írta: Bori1991

Az ízek világa 1 - gyümölcsök

 A gránátalma (nar)

20151031_135806_masolat.jpg

       A gránátalma szimbóluma számos kultúrában és népművészetben - a törökben és a magyarban egyaránt - megjelenik. A termékenység, a szív szimbúluma. Szőtteseken, ruhaneműkön, bútorokon, ékszereken és az építészetben is találkozhatunk ábrázolásaival.

Személy szerint nagyon szeretem ezt az ősszel érő (augusztus-november) mediterrán gyümölcsöt. Érdemes ebben az időszakban, illetve tavaszig vásárolni, mert ekkor a legkedvezőbb az ára. Persze, meg kell küzdeni, mire a lédős magokhoz jutunk, miközben a ciklámen lében fürdőzünk. Nos, enenk elkerülése végett az alábbi linkre kattintva megtudhatjátok, mi a gránátalma-pucolás technikája.

 

 A kakiszilva (cennet hurması)

cennet-hurmasi-650.jpg

Ez a datolyaféle gyümölcs Törökoszág számos területén megterem. Szeptembertől késő őszig találkozhatunk vele a boltok és piacok standjain. Vadon növő fákkal is találkozhatunk. Ha vásárolni szertnénk, érdemes az érettebbeket választani, mivel a kevésbé érett hurma fanyar lehet és kellemetlen érzést hagyva a nyelvünkön és a szájüregben. Ez különbözik a Magyarországon népszerű szárított datolyafajtától. A kakiszilvából italt, befőttet, lekvárt készíthettek. A szervezetre nagyon jó hatással van, réz, C-vitamin és antioxidáns forrás, az egészséges szÍv, szem és emésztőrendszer érdekében érdemes fogyasztani.

Húsos som (Kızılcık):

2-kizilcik-arasinda-fark-570x760.jpg

Ez a gyümölcs is az ősz áldása. Íze savanykás, C-vitamin és antioxidáns forrás, számos betegség mint a rák és a húgyútifertőzés ellen megelőzést nyújt. Befőttet, lekvárt, szörpöt készíthetünk belőle, de a legértékesebb természetesen frissen fogyasztva.

Zöld szilva (erik):

erik-guzel-meyve.jpg

Ezt a szilvafélét éretlenül szedik le, majd sóval megszórva fogyazstják. Ha az utcákon közlekedő kis zöldéges kocsikról veszitek nagy valószínűség szerint adnak hozzá egy kis csomag sót is az azonnali fogyasztás érdekében. Én még nem tudtam megszokni ezt a furcsa kombót, de el kell ismerni, hogy nem olyan rossz. Nyár elején kezdődik el a zöld szilva szezon.

 A füge (incir):

pr_01_215.jpg

A fügét hazánkban is megtalálhatjuk, bár nagyon érzékeny fa, sok gondoskodást ígényel, míg Törökországban az utcákat óriásira nőtt fügefák árnyékolják be. Szezonja késő nyár, kora ősz. Ha szerencsések vagyunk, az utcán is találhatunk vadon növő fügét, habár a szezon ideje alatt nagyon olcsón ( kilója 200 ft körül) megkaphatjuk a lilákban tündöklő mézédes gyümölcsöket. 

 

 

Ezek mellett az általunk ismert alma, körte, szőlő, eper, szeder áfonya, birsalma, narancs, mandarin, greipfruit citrom, banán és barack - és dinnyefélék legízletesebb példányai teremnek meg Törökország változatos területein. Illetve a boltokban találkozhatunk import gyümölcsökkel is mint az ananász, a kiwi és a mangó.

A gyümölcsöket érdemes a termési szezonban piacokon vásáolni. Ne a hatalmasra nőtt, fényes, hibátlan gyümölcsöket válasszuk, mert ahogy itthon, ott is a nagygazdák különböző tápanyagokkal gyorsítják fel a növekedésüket.

img_4209_1.jpg

Nagy mértékben fogyasztanak csothéjas gyümölcsöket és magvakat mint a mogyoró, földimogyoró, napraforgómag, tökmag, pisztácia, dió, kesudió, mandula stb. Ezekről az elkövetkezendőekben részletesen is beszámolok.

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://miszemszajnakingere.blog.hu/api/trackback/id/tr5911690661

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása